ГУЛАШИЈАДА У ОСТРУЖНИЦИ

ДОГАЂАЈ

Ствари које треба да знате

Гулашијада у Остружници

about img
about img
about img
about img
about img
about img
about img
about img

Гулашијада у Остружници

Хуманитарна Организација Срби за Србе организовала је кулинарско-хуманитарни догађај "Котлић из блока" у Остружници у недељу, 08. октобра са почетком од 12.00 часова. У питању је било такмичење у прављењу домаћег гулаша. Домаћин догађаја, на свом имању, познатијем као "Крива Њива", био је Михаило Лукић.

Добар део учесника и организатора је право са јутарње литургије из цркве "Преноса моштију Светога Николаја" пошао на сам догађај. Учесници су пристизали од 11:30ч, припремајући састојке за котлић и цепајући дрва за ватру. Долазили су са разних крајева Србије и шире, почев од Суботице, Новог Сада, Пећинаца, Земуна, Београда, Зајечара, Аранђеловца, Прибоја па чак и Пљеваља и Штутгарта. Учествовало је укупно 20 екипа. Већ од 12ч почео је да се осећа мирис динстаног лука, а како је време одмицало свако је на себи својствен начин, у зависности од свог завичаја, почео да припрема гулаш. Учесници су се врло брзо спријатељили и све време се осећала здрава атмосфера, уз велики број деце и новорођених беба.

Само имање је познато по разноврсности живог света који туда пролази и пролеће, попут детлића, сеница, фазана, јежева, зечева, а ноћу чак и лисица које обично долазе на извор да утоле жеђ. Деца су имала прилику да уживају у природи уз извор, бунар са ђермом, рибњак и да осете сву лепоту живота на селу, док су се родитељи вртели око ватре, трудећи се да направе најбоље јело.

Жири се састојао од тројице искусних кувара и гурмана: Александра Коларевића, Димитрија Матијаша и Лазара Милинковића.

Око 17ч жири је једногласно дошао до прва три места. Прво место освојила је локална екипа "Равна Гора" која је носила препознатљиве мајице "Четници - Остружница". Друго место освојила је екипа "Јаслице" која је носила сам назив због великог броја беба у својим редовима, док је треће место освојила екипа "Муфлинке" која је претежно била састављена од жена које су у исто време припремале и гулаш који се нудио људима који нису донели свој котлић, али су дошли да подрже догађај и учеснике, као и саму акцију прикупљања прилога за наш народ на Косову и Метохији.

На овом догађају, заједно са уплатама које су стизале од наших родољуба чак из Канаде, прикупљено је 245.950 динара. Остварење овог догађаја помогли су месара "Домаћини", пекара "Божур", продавница "Мали Маркет", пиваре "Инат" и "Српска кућа пива". Као и многобројни мештани, уз чланове организације СЗС. Цео догађај је прошао уз благослов и духовну подршку нашег оца Драгана Видаковића.

Неке информације које нисте знали

Занимљиво