Историја

Историја је једна од најбитнијих научних дисциплина, јер нас она учи како се некада живело, како се сада живи и како ће се живети.

Прочитајте објаве за више информација

Последње објављено

blog мар 08, 2023
Историја | Јунак Протопоп Марко Дољанчевић

Човек који је опеван у епској песми " Почетак буне против дахија ". Велики родољуб, патриота који није задужио само Остружницу, већ и целу Србију.

blog окт 24, 2023
Историја | Књига БЕСПЛАТНА КЊИГА О ОСТРУЖНИЦИ

Са поносом можемо рећи да смо сачували још једну књигу о Остружници од потпуног заборава. У питању је књига - 175 година Основне школе "Карађорђе" , Косте Спасеновића.

blog јун 06, 2023
Историја | Јунак Константин Николајевић, зет Александра Карађорђевића

Коста Константин Николајевић је син остружничког учитеља Николе и Макрене, ћерке М.Поповића, свештеника из Рипња. Основну школу је учио у Остружници.

blog мар 06, 2023
Историја | Порекло Како је Остружница добила име ?

Остружница је лоцирана поред Саве, у коју се улива Остружничка река, која протиче кроз Остружницу. Атар Остружнице излази на десној обали Саве око 5.5км. Она се граничи са следећим насељима: Великом Моштаницом, Сремчицом, Железником, Пећанима и Умком.

blog феб 28, 2023
Историја | Касапница Прва касапница у Остружници

Никола је имао своју кланицу, радионицу за прераду меса, и у њој машине за кобасице, виршле, саламе, а продавао је и суву сланину и сува ребра. Никола је у радњи радио за пањом и продавао свеже месо, а Бисерка је продавала сухомеснате производе.

blog феб 20, 2023
Историја | Спомен обележје Сећање на страдале Остружничане у ратовима

После непуне године дана, од завршетка Балканских ратова јуна месеца 1914. године, почео је нови, страшнији и тежи - Први светски рат. Тек што се одложило оружје и ратници вратили домовима и прионули да среде запуштену земљу, са још неисцељеним ранама, опет се плуг заменио пушком - требало је бранити слободу и част свога народа и отаџбине.

blog феб 10, 2023
Историја | Јунак Младен Остојић, понос Остружнице и Србије

Тако се Младен са многим Остружничанима вратио својој породици са бројним одликовањима међу којима се истичу Француска легија части и Солунска споменица и чином вишег официра са једном звездицом-чином Мајора. Мало је примера у нашој бурној историји, да оде као обичан војник, а да се врати као мајор.

blog јан 30, 2023
Историја | Скупштина Остружничка скупштина, прва скупштина након више векова

Остружничка скупштина је одржана под ведрим небом, на брежуљку са леве стране Остружничке реке. Осамдесет дана после историјског збора – прве устаничке скупштине у Орашцу, сазвана је веома важна скупштина у Остружници.

blog јан 28, 2023
Историја | Јунак Марко Андрејић, капетан у рату

Тако се Марко Андрејић, рођени Остружничанин, прославио као храбри ратник у ратовима од 1912 - 1918. године, и постао понос не само својих породица, него и целе Остружнице и Србије!

blog јан 14, 2023
Историја | књиге БЕСПЛАТНА књига о Остружници, Остружница капија Београда

Остружница, прозор у свет, мост нада, трговачко место у бољим временима..