ОСТРУЖНИЧКА СКУПШТИНА 1804. ГОДИНЕ

ЗНАМЕНИТ ДОГАЂАЈ

Ствари које треба да знате

Скупштина у Остружници

about img

Договор Срба за даљи ток устанка

Најважнија писма и захтеви устаничких старешина упућена са Скупштине у Остружници и Пећанима из Главног стана из Остружнице.

1. Остружница, 3 мај 1804. Писмо устаничких старешина А. Италинском, саветнику Руског двора ( суштина у слободном преводу и скраћено ) Устаничке старешине износе насиља дахијског режима и траже заштиту Русије, постављајући своје основне захтеве. Поред описа стања, навели су најтеже подношљива зла:

1. Наше свете цркве и манастире Турци попалише и опустошише, монахе и свештенике као свирепи вуци невине овце растргоше.

2. Недораслу нашу мушку децу оскрнавише и женску девичанства лишише, лепе жене и девице силују и у муџахединску веру силом преводе.

3. Поред харача прописаног 1793. године, дахије порез наметнуше да никако себе откупити не можемо и под претњом мача, натераше наше кнезове у њихов чифлук и јарам који се не може истрпети.

4. У свако село, дахије поставише субаше и ханџије од којих сваки по 50 шиба иам и присиљавају људе под претњом лишења живота да одају ако што њих интресује.

5. Хришћанске законе и цркве самовољно затварају и оповргавају и нико не може да им противречи.

6. Турци јаничари, нас хришћане, тако немилосрдно гоне да те дахије, раније прости и ништавни људи, толико се обогатише да сваки по неколико милиона у злату и новца поседују.

7. Ако би ко од Турака дошао, сви поданици би под претњом лишавања живота, све исказе давати морали.

8. Ми, поданици, нисмо у стању да нашу стоку трговцу и купцу продајемо, јер их дахије под силом мача самовољно отимају и потом препродају.

9. И са тим дахије не беху задовољне, иако то народ три године трпеше, већ почеше мушку децу од пет година мачу предавати да не би нико могао да им се одупре, 150 отмених људи и кметова, невине живота лишише; ми остали остависмо куће и у шуме од турскога зла побегосмо и у јануарској зими многе жене и деца од хладноће и глади страдаше, под ведрим небом изумреше. Ми почесмо оружје носити и у даноноћним сукобима са Турцима многи изгибосмо.

О, жалости жалосна ! О, плачу, неутешиви ! Под оружјем се тако нашло 25 хиљада Срба и они' решени на борбу против султанових одметника и они моле за подршку и избављење. У име целога народа Српске београдске губерније, која се састоји из 12 предела, потписао је Карађорђе и дванаест кнежева, а у име монашког клера игуман манастира Раванице, прота Матеја и неки други.

Текст: „ На овом месту, божијом благошћу и жељом народном, одржана је прва народна скупштина од 6. до 15. маја 1804. године, на којој је утемељена слободна Србија. Грађани Остружнице и скупштина општине Чукарица.

Неке информације које нисте знали

Занимљиво

1804

одржана

25.000

људи под оружјем

4

дахије

13

км од центра града се налази плоча