ДРУШТВО ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ ВОЖД

СКУП ЉУДИ

Ствари које треба да знате

Скуп људи за бољу Остружницу

about img
about img

Друштво ВОЖД

Друштво традиционалних вредности ВОЖД, званично је основано 2019, уписом у регистар АПР. Незванично, а делатно, друштво је постојало и у годинама пре тога.

Седиште друштва је у Остружници, а основано је уз благослов блаженопочившег Патријарха Иринеја. Оснивач друштва је Драган Марковић из Остружницe, а нешто касније му се придружио и наш прослављени кошаркаш Никола Радуновић. Покровитељ друштва је Принц Владимир Карађорђевић. Слава друштва је Свети Симеон Мироточиви. Чланови друштва су углавном млађи и образовани људи, јасно национално и верски опредељени. Из Остружнице, споменућемо Марка Стриковића свршеног богослова Призренске богословије, студента теологије, Страхињу Шабића свршеног теолога и ускоро мастера, као и Марка Стевановића најмлађег српског травара.Прокламовани и стварни циљеви друштва су повратак традиционалним вредностима Србије, а идеје водиље саборност, уједињење и делатно поступање. Друштво је до сада самостално или у саборовању са сличним организацијама и покретима, учествовало у бројним акцијама: Бесплатан спорт за све, у сарадњи са ГО Чукарица, СО Чукарица и СЦ Жарково. Светосавска Академија у Остружници 2021 и 2022. Снимање документарног филма "Стазама историје". Уређење чесме Божа Крезић у Остружници 2022. Помоћ током Корона кризе. Одлазак на Косово и Метохију. Сарадња са организацијом Срби за Србе, Тројка из блока. Организација џудо кампа 2021 у Остружници. Сарадња са удружењем Победник, удружењем Воја Танкосић. Вишегодишње учешће у организацији Дана радости, о храмовној слави Остружнички цркве. Стално литургијско сабрање у цркви. Пројекцију филма продукције Погледи, аутора Милослава Самарџића о Дражи Михаиловићу. Стално учешће у радовима и адаптацији цркве и парохијског дома у Остружници. Друштво се медијски појављивало кроз електронске и штампане медије, на Бум Бум радију и ТВ Храму.

Ближи планови друштва су реализација пројекта везаног за снимање песама, очување игара и мелоса уопште, а са територије Старе Србије. Такође, друштво тежи да узме активно учешће у очувању и реконструкцији локалитета везаних за Вожда Карађорђа, широм Србије. Друштво је отворено за пријем чланова, који себе желе да уграде у циљеве друштва.

Спремни да будемо и први и последњи, већ по прилици. Да будемо ми, а не ја. Да деламо, а не на друге да чекамо. Да дајемо, а да не тражимо. Да волимо, умемо и хоћемо. Да будемо традиционални, саборни и црквени. Ово су узуси којима се меримо. И метри, којима меримо све око себе. Да чинимо, што други не желе. Да идемо, где други неће. Да потребујемо оне, који другима потребни нису. Да будемо потребни онима, којима нико други није. Да чело држимо високо, поглед у очима другога. Да говоримо што мислимо, а не да мислимо што говоримо. Да верујемо, да би нам веровали. Да хоћемо, да би нас хтели.Да знамо, да би нас знали. Да идемо, да би нам дошли. Да познамо, да би нас познали. Да знамо, КО СМО И ЧИЈИ СМО ! МИ СМО ХРИСТОВИ, МИ СМО ВОЖДОВА БРАТИЈА!

Неке информације које нисте знали

Занимљиво